Sammen for klubben.
For byen. For altid

Danmarks fodboldby

OB i sort/hvid |1948 |
Jørgen Leschly Sørensen i aktion i sin første OB-kamp i 1940-41.

B1909 vandt 2. division i sæsonen 1947/48, og rykkede altså op i 1. division. Her stødte de til Odenses førende hold, OB, som rykkede op året før – efter den forfærdelige placering i 3. division efter Anden Verdenskrig. B1913 lå i 2. division og Odense KFUM i tredje. Odense havde altså to hold i den bedste række, ét i den andenbedste og ét i den tredjebedste.

OB’s helt store profil de år var Jørgen Leschly Sørensen, som også på landsholdet var et stort navn og bl.a. var med til OL for Danmark i 1948.

OB lagde skidt ud i første halvdel af sæsonen, og startede med at tabe til ØB – Østerbro Boldklub – med profilen Carl Aage Præst. ØB vandt 5-3. Frem kom til Odense og vandt 3-1, hvorefter OB spillede uafgjort 3-3 mod B1903. Herefter fulgte få sejre og mange nederlag, afbrudt af en ”lille landskamp”, hvor provinsen spillede mod Nordholland og vandt 5-0, med Jørgen Leschly på holdet.

Efter landskampen stod den på odenseansk lokalopgør, da OB vandt 3-2 over B1909 – med en skarp Jørgen Leschly. ”Paa det sejrende hold var det atter Jørgen Leschly, der var nr. 1, som sædvanlig virksom i såvel angreb som – og i gaar navnlig – i forsvaret”, skrev Fyns Social-Demokrat efter kampen”.

Herefter fulgte en sejr over B93, inden ”alle tiders” kamp i Odense mod AB. Akademikerne vandt 6-5, efter OB havde været foran 5-3 – i øvrigt med OB-legenden Thorning Madsen som målscorer. Dén Thorning Madsen, som den dag i dag er en del er Klogeklubben og ser alle Superligaholdets træninger. Se, det er klubfølelse.

OB’s skidte halvsæson betød en plads som tredjesidst, syv points foran B1909. Den dårlige placering affødte en ekstra determineret træningsindsats hos spillerne inden anden halvdel af sæsonen. Striberne fik en flyvende start. Sejr over ØB på 4-2, 3-2 over B93, så 4-1 over Frem.

Så begyndte aviserne at tale om OB som mesterskabskandidat, hvilket ville være klubbens første. Den flotte start kastede en invitation til en turnering i Belgien af sig, OB’s første tur til udlandet. ”Idrætsbladet” skrev:

”O.B.’s paasketur til Belgien blev bragt i stand med lynets fart. Et ungarsk hold havde sendt afbud til den internationale turnering i Bruxelles, fordi der var blevet nægtet udrejsetilladelse, og et forsøg paa at faa Frem til at træde i stedet mislykkedes, fordi Frem sagde nej tak. Saa henledtes opmærksomheden paa O.B., og da holdet i søndags besejrede Frem efter behag med 4-1, blev de belgiske arrangører simpelthen vilde efter at faa fat i Jørgen Leschly & co.”

OB mødte professionelle Austria fra Wien, som vandt med 10-2, efter 2-2 ved halvleg. En lektion i forskellen mellem amatører og professionelle. I anden kamp mødte OB eksotiske Hammon Life fra Tunis, en kamp som Striberne tabte 5-4.

Hjemme i Odense blev det til et nederlag på 6-2 til KB, og hermed led OB’s drømme om et første dansk mesterskab skibbrud. OB endte som nummer fem. B1909 måtte en tur tilbage i 2. division, hvilket dog, ifølge Jørgen Leschly, ”ikke anførtes med nogen hoveren”. OB vandt også den anden kamp mod B1909 den sæson. Denne gang 4-0.

Sæsonen 1948/49 blev i øvrigt Leschlys sidste som OB’er i første omgang. De mange gode præstationer, for OB og for landsholdet, var blevet lagt mærke til i Italien og hos Atalanta. Her indledte Leschly sin karriere som professionel fodboldspiller.

Brugernes kommentarer:

pele
Ja, det var store dage på Odense Stadion, 30000 tilskuere, lokalderby, de røde mod de stribede. Blev det da bare sådan igen.

peetzlarsen
I kampen OB - AB kom OB hurtigt foran 3 - 0, men AB udlignede i løbet af første halvleg. I anden halvleg kom OB igen foran 5 - 3, men desværre blev det til en 6 - 5 sejr til AB. ABs profil var Knud Lundberg.


Skrevet af Morten Oestermann