Sammen for klubben.
For byen. For altid

De allerførste år

OB i sort/hvid |1887 |
Max Schmidt, OB's første formand Spilsituation fra OB's anlæg i Munke Mose 1910 OB 1920

OB er den ældste topklub i Danmark, og da vi i Øjeblikket ser tilbage på Stribernes lange historie, er det selvfølgelig naturligt at se på begyndelsen.

OB er - som du nok ved - fra 1887. I de første år blev der kun spillet kricket, og den allerførste større fodboldkamp blev spillet i efteråret 1895. Modstanderen var Akademisk Boldklub, som på daværende tidspunkt var en topklub efter danske forhold. OB’s urutinerede spillere fik gevaldigt ørene i maskinen og tabte 10-0.

I 1898 blev det til et 5-0-nederlag mod Kjøbenhavns Boldklub, men efterhånden fik Striberne styr på det nymodens boldspil og tog teten på Fyn. Blandt OB’s første profiler var Alfred Olsen, Ove Muus, Carl Gossmann, Ejnar Hansen, Jørgen Bügel, Fortskandidat Hansen, Koch (rekord i højdespark), Jens Ulrich, Peter Lange, Th. Linde og Th. Hansen.

Th. Hansen var datidens mest navnkundige OB-centerforward (kilderne nævner, at han også spillede en solid centerhalf). På trods af sin store størrelse, var Hansen én af de hurtigste på holdet, nåede altid frem ”i første Plan”, og han roses for sikre boldbehandling. En anden profil, Peter Lange, var én af de bærende kræfter på OB’s hold. Hans karriere led dog et knæk, bogstavelig talt, da han brækkede benet i en kamp mod AaB. Måske derfor slog Lange sig senere på dommergerningen og vandt stor respekt i den metier.

Dengang spillede holdene kun om efteråret, så spillet lå dødt om foråret. Denne specielle ordning blev først lavet om til sæsonen 1901-02, hvilket var første år, OB fik et 2.-hold. Fodbolden greb om sig i OB.

Fra 1902-1910 befæster OB sin stilling som den førende fodboldklub på Fyn. Her er profilerne Magnus Hansen, Otto Thrane, Knud Hertz og Angelo, præstesønnen fra Særslev. Det var også i denne periode, at OB opfostrede en profil som Herluf Trolle, som med et medfødt boldinstinkt spillede højre wing eller back og aldrig ”sparkede ind i en Klump af Modspillere. Var han omringet af nogle Stykker, fandt han altid ved en Finte eller Drejning Udvej for at spille Bolden rigtigt”.

Fra 1904-05 til 1911-12 vandt OB fynsmesterskabet hele fem gange. En avis beretter om en kamp mod Svendborg, som OB vandt 11-1: ”Ved Fodboldkampen i Gaar kunde Svendborgspillerne slet ikke klare sig mod de meget dygtige Odenseanere, der vandt en stor Sejr paa 11-1. Naar det lykkedes Svendborg at faa et Maal, skyldes det, at O.B,-Maalmandens Hjælpere det meste af Kampen vegeterede i stærk perspektivistisk Afstand paa den modsatte Banehalvdel, hvilket også til Tider bevirkede, at han følte sig ret ensom”.

Om sportsjournalistikken er gået i stå siden, eller om den har nået et højere niveau, må være op til læseren, men man støder næppe på samme beskrivelse af Anders Møller Christensen eller Espen Ruud.


Skrevet af Morten Oestermann