Sammen for klubben.
For byen. For altid

De første striber

OB i sort/hvid |1900 |
Spilsituation i Munke Mose: Chr. Nissen, Wendelboe, Chr. Henriksen, S.T. Hansen, Th. Jørgensen.

I fodboldens første år var sporten og hele "setuppet" omkring vores alle sammens yndlingsbeskæftigelse noget anderledes end i dag. Jo jo, siger du måske, men vidste du, at der i slutningen af 1800-tallet ikke blev brugt dommere ved kampene i Danmark? Der blev indkaldt en såkaldt "opmand", når spillernes moralske sans og enighed ikke slog til. En egentlig dommer blev først brugt omkring år 1900. Og OB er jo som bekendt fra 1887.

Selvom OB hurtigt markerede sig som det bedste fodboldhold på Fyn, og i 1894 som den første klub i provinsen kunne prale af et anlæg med med bane til både fodbold, cricket og tennis, var der langt til københavnerholdenes kunnen. Én af de første større kampe var mod Akademisk Boldklub i 1896. Københavnerne vandt hele 10-0 foran 2-3.000 fynske tilskuere.

I 1900-tallets første årti generedes fodboldoplevelsen af, at tilskuerne havde svært ved at skille modstanderholdene fra hinanden. OB introducerede en OB-trøje som var sort med en hvid stribe på tværs omkring år 1900 - hertil sorte strømper.

I 1900-tallets første år myldrede det frem med små, fynske klubber, og i 1910 skilte OB sig ud med den nuværende, klassiske OB-mundering: Blå og hvide striber.

Du husker næppe hverken den sorte OB-trøje, og formentlig heller ikke den første blå/hvide OB-trøje fra 1910. Men har du en kommentar? Så skriv!


Skrevet af Morten Oestermann