Sammen for klubben.
For byen. For altid

Den berømte Soerensen

Husker du? |1960 |
Leschly i Ådalen Jørgen Leschly Sørensen i aktion i sin første OB-kamp i 1940-41.

Jørgen Leschly Sørensen er ubetinget ét af de største navne nogensinde i OB-trøjen, og én af de store angribere, danske fodbold har opfostret. I 1960 gik en glorværdig karriere på hæld, og den fynske angriber fortalte om sine tanker i OB’s medlemsblad. Vi bringer uddrag herfra. Der henvises i teksten til Munke Mose, hvor OB's træningsanlæg lå, inden klubben flyttede til Ådalen.

”For 25 aar siden kom en lille, spinkel fyr ned i Munke Mose for at dyrke sport. Han hed Jørgen Leschly Sørensen og var ude fra Lumby, hvor han havde spillet drengefodbold, og han vidste lige bestemt, hvad han ville. Han ville spille mere fodbold – meget fodbold.

Denne fikse ide gennemførte han med saa stor energi, at han allerede som 17-aarig var paa OB’s førstehold. Den lille Leschly voksede sig stor og kraftig og blev ganske stille en af landets gode fodboldspillere, en fyr med skud i støvlerne. Efter krigen studerende han nogen tid i København, hvor han spillede for B93 og vandt et danmarksmesterskab. Saa vendte han tilbage til Munke Mose, og var med til at spille OB op i 1. division. Leschly fik flere landskampe, og i 1948 var han med olympiadeholdet i London, hvor Danmark blev nummer tre i fodbold.

Den omstændighed, at svenskerne havde faaet guld, og at Danmark havde banket italienerne grundigt, havde givet de samme italienere en dyb respekt og interesse for skandinaviske fodboldspillere, og da de havde lireposen i orden, begyndte de at købe svenske og danske fodboldspillere.

Leschly var én af de første, der rejste til den solbeskinnede støvle i Middelhavet. Han startede i Atalanta. Hans ry blev så omfattende, at storklubben Milan sikrede sig il pastore danese, og snart var han kendt over hele Italien som den berømte Soerensen. I 1955 vandt Milan det italienske mesterskab og Soerensen fik sin anden guldmedalje. I Milano belærte de Europas stærkeste hold, Honved, om at træerne ikke vokser ind i himlen, og Puskas og Co. måtte se sig slaaet af Soerensen og Co.

Med alle disse triumfer i lommen bestemte Soerensen, at nu kunne det være nok med professionel fodbold, han ville hjem til Odense igen! Som en sidste æresbevisning opnaaede han den glæde at komme paa det udvalgte europæiske hold, der slog England overbevisende i sommeren 1955.

Saa vendte Soerensen hjem til OB og forvandlede sig til træner (Leschly fik tre års karantæne for sine år som professionel, red). I 1958 fik Leschly atter sine amatørrettigheder. Endnu engang trak han i den blaa- og hvidstribede bluse, og spillede for sin kære moseklub, der i sin første turnering blev nummer tre og vandt bronze. I øjeblikket ligger O.B. paa andenpladsen, og nu har Leschly besluttet at slutte sin fodboldkarriere som førsteholdsspiller.

Da det gik op for os, at Leschlys beslutning om at begrave førsteholdsstøvlerne var fast, besluttede vi os for at sludre lidt med ham. Han var alligevel ved at klippe hæk, saa vi kunne snakke imens. Les nedlagde dog havesaksen og fik mobiliseret nogle flasker Vermouth:

Hvad er den sjoveste kamp, du mindes?

Det kan jeg let svare paa, - det var den dag paa Odense Stadion i 1948, hvor A.B. slog os 6-5, det var virkelig skæg. Men mange andre dejlige kampe mindes jeg ogsaa med glæde, f.eks. da Milan slog Honved med 3-2 og senere Dynamo i Moskva med 3-1 – i hver af disse kampe havde jeg fornøjelsen at score to gange.

Du har været med i førsteholdsfodbold i en snes aar. Synes du at danske fodboldhold er blevet bedre eller ringere i disse tyve år?

Saa ganske afgjort ringere! Der spilles hurtigere, end de fleste kan magte, de fleste kampe er kedelige, fordi holdene er alt for ensartede. Man mangler nogle farverige spillere, der kan gøre det uventede. Det hele foregår på samme maade – bolden ud til højre wing – enhver kan se længe i forvejen, at nu skal den derud!

Vil det sige, at du ser mørkt på fodboldfremtiden?

Nej, jeg kan ikke se nogen grund til pessimisme. Der gøres en masse for drengene og de unge, og en skønne dag dukker der nogle talenter op. Men spillerne maa også selv gøre noget for at forbedre sig. Ta’ en bold og gaa alene ned og græmme sig over sit kolde venstreben. Jeg optrænede mit venstreben ved at staa og sparke mod et plankeværk i timevis flere gange om ugen – men hvem gider det nu?".

Således runder én af de største af med en opsang, som for alle tider må være relevant. Hvis du vil blive til noget - fodboldspiller eller raketfysiker - må du arbede for det!

Hvis du mener, at Jørgen Leschly Sørensen skal have chancen for at få en plads på De Største Striber - OB All Stars, så send en mail til ob125@ob.dk! Men husk også at stemme i den aktuelle afstemning!


Skrevet af Morten Oestermann