Sammen for klubben.
For byen. For altid

Esset fra Assens

Husker du? |1978 |

John Eriksen. Mange kender ham slet ikke. Og kender man ham, kender man ham formentlig som manden, hvis landsholdskarriere stod i skyggen af Preben Elkjærs. Eller som reserven, som scorede mod Vesttyskland ved VM i 1986.

Preben Elkjær har aldrig været sen til at prale af sine meritter. Elkjær er københavner – John Eriksen blev født i Assens. Om man vil, så siger det måske noget om mentalitetsforskelle. For fynboen John Eriksens bedrifter – i OB og andre klubber – taler i den grad højt. I en tid, hvor danske spillere alt for ofte falder igennem i udenlandske klubber, må det vække respekt, at John Eriksen blev topscorer i samtlige udenlandske klubber, han spillede i – og i øvrigt er den mest scorende dansker i udlandet nogensinde.

John Eriksen kom til OB fra Svendborg i 1978. Det var et skridt fra 3. division til de danske mestre og Europa Cup for Mesterhold. Legendariske Richard Møller Nielsen udtalte ved sæsonstart, med vanlig fynsk lune, at målsætningen for sæsonen var at undgå nedrykning, og træneren fandt hurtigt plads til Eriksen. Angriberen betalte tilbage for tilliden ved at score 22 mål i 30 kampe i sin stribede debutsæson og blive topscorer i OB og 1. division. Desuden blev det til en scoring i netop Europa Cup for Mesterhold, da OB i klubbens europæiske debut tabte samlet 4-3 til Lokomotiv Sofia. OB endte på fjerdepladsen i den hjemlige række det år. Vejle tog sig af mesterskabet, Esbjerg sølvet og AGF tog bronzen.

Næste sæson endte på samme imponerende måde for Eriksen. Det blev til 21 mål i 30 kampe, og herefter ventede som en naturlig følge et udlandseventyr, som skulle vare mange år. Hollandske Roda havde fået nys om den fynske bomber, og Eriksen blev en del af den hollandske trup til sæsonen 1979/80. I debutsæsonen blev det til 12 kampe og ukarakteristiske nul mål for fynboen.

Sæsonen 1980/81 blev det straks bedre, da Eriksen fik de hollandske garn til at blafre 21 gange i 34 kampe. I alt blev det til 144 kampe og 80 mål for Roda - inklusive en kamp mod PEC Zwolle, hvor fynboen scorede fire mål. Skal det nævnes, at Eriksen var topscorer alle årene?

Eriksen skiftede i sæsonen 1984/85 til franske Mulhouse i den næstbedste række, et skifte, der må vække en del undren. Franskmændene gik dog ikke glip af fynske mål, da fynboen scorede 27 gange i 34 kampe. Skal det nævnes, at Eriksen var topscorer?

Endelig, kunne man sige, fik en større klub øje på John Eriksen. Hollandske Feyenoord blev næste station og angriberen fortsatte ufortrødent med at score mål på samlebånd. 22 mål i 31 kampe nåede han at score for hollænderne, inden endnu et klubskifte. Skal det nævnes, at Eriksen var topscorer?

Fra sæsonen 1986/87 til 1988/89 spillede Eriksen i schweiziske Servette. Og her gik han nærmest mål-amok. Den første sæson scorede han 28 mål i 29 kampe, for sæsonen efter at score 36 mål i 34 kampe (!). Eriksen scorede altså flere mål, end han spillede kampe. Normalt skal man ned i juniorrækkerne, for at se det. Skal det nævnes, at Eriksen var topscorer? Med de mange mål fik fynboen UEFA's sølvnål som Europas næstmest scorende spiller.

Eriksens to sidste sæsoner i udlandet blev i FC Luzern, hvor det blev til 37 mål i 70 kampe. Eriksen var topscorer. Herefter skiftede Eriksen til Svendborg i den næstebedste danske række. Alt i alt blev det til 283 mål i 426 kampe. Man kan næsten kun ærgre sig over, at Eriksen aldrig fik chancen i én af de helt store klubber – eller for alvor på landsholdet.

I skyggen af Preben Elkjær blev det ”kun” til 17 landskampe – her blev det til seks mål, bl.a. målet til 2-0 mod Vesttyskland ved VM-slutrunden i 1986. Ellers scorede Eriksen mål mod Spanien, DDR, Ungarn og to mod Belgien. Tager man de positive briller på, blev det trods alt til to slutrunder, da fynboen også deltog ved EM i 1988. Eriksens sidste landskamp blev mod Italien i samme slutrunde – Danmark tabte 2-0. Han nåede dog også at score to mål i venskabskampen mod Belgien 15. juni 1988 – en kamp som blev spillet i Odense foran 20.622 tilskuere på stadion.

Alt i alt er der i den grad grund til at huske John Eriksen. At den mest scorende dansker nogensinde i udlandet, var fynbo. Og ikke mindst som OB'er er det værd at huske Eriksens mange mål for OB i slutningen af 1970'erne, hvor den giftige angriber fra Asssens var en del af et legendarisk OB-hold.

John Eriksen døde desværre i en alt for ung alder i 2002.

Nexman
Jeg husker godt John Eriksen fra de glade firsere og VM i Mexico.. Desværre nåede jeg ikke at nyde ham i striwerne, da jeg først begyndte at følge OB i '89.. Men hvilket mål-instinkt han havde.. Fantastisk!

ronald45
Jeg husker tydeligt John Eriksen, denne typisk lidt stivbenede angriber.

Det var drøn ærgerligt, at han lige var fremme på det tidspunkt i 80'erne, hvor Elkjær og en masse andre gode spillere var under Sepp Piontek's vinger.

2 - 0 målet mod Tyskland i 1986 står også ganske tydeligt.

Da John Eriksen døde meget ung på et plejehjem i Svendborg, var det som at få et ordentlig slag i hovedet, det måtte være en joke, men var det desværre ikke.

Æret være hans minde.

Dirksen
Husker også John Eriksen meget klart - som en af de største angribere i dansk fodbold - en som i dag ville have været guld værd i mange klubber - og ikke mindst på det danske landshold....

I dag er det så 9 år siden han gik bort, æret være hans minde.


Skrevet af Morten Oestermann