Sammen for klubben.
For byen. For altid

Øl og snaps for 1 krone

OB i sort/hvid |1911 |
OB på udebanetur til Vejle i 1913.

OB’eren Theodor Jørgensen var OB’er i gamle dage. Rigtig gamle dage. Helt tilbage da det 20. århundrede stadig var ungt. Jørgensen var endda med til at vinde klubbens første titel – fynsmesterskabet i 1916.

I over 60 år kom Jørgensen i klubben, og var med til at stable en Old Boys-afdeling på benene helt tilbage i 1944. Der er med andre ord tale om en OB’er, som har oplevet modgang og medgang i en skala, som de færreste kan tale med om, men hvis loyalitet har været konstant. En OB’er, som har oplevet de susende lokalopgør mod B1913 og B1909, placeringen i 3. division efter Anden Verdenskrig, oprykning og medaljer.

Vi bringer uddrag fra et interview bragt i OB’s klubblad i 1972, hvor Jørgensen havde 80-års fødselsdag.

- Jeg startede i OB i 1911 som 18-årig i en cricketkamp mod B93, og samme år begyndte jeg at spille fodbold.

- Dengang var der også en ungdomsafdeling, men ingen turnering, man klarede sig ligesom seniores med privatkampe mod københavnske hold og B1909, Vejle osv. … Vi trænede fast to gange om ugen under ledelse af de ældre spillere, og selve banen blev passet af opsynsmand Peter Nielsen, der havde øl og sodavand i kælderen.

OB vandt som nævnt provinsmesterskabet i 1916 (som det bedste hold i Danmark udenfor København) – og Theodor Jørgensen var med.

- Fra 1912 og opefter havde vi fået en del unge spillere op, og som det bedste fynske hold vandt vi over B1901 i finalen.

Livet i OB var af naturlige grunde meget anderledes, end det er i dag - ikke mindst transportmidlerne for truppen adskiller sig fra i dag. 

- I 1914 var OB på sin første udflugt, og det foregik på cykel. Under ledelse af Edv. G. Hansen kørte 80 damer og herrer til Munkebo Bakke, hvor vi blev beværtet med kaffe, øl og snaps for 1 kr. pr. person.

Som afrunding husker Jørgensen tilbage på en hændelse, som muligvis siger noget om karakterforskelle mellem generationerne, men som under alle omstændigheder er en bemærkning værd.

- I 1922 indviede vi en bane i Svendborg, men da vi skulle hjem med toget, manglede Carl ”Tuba” Lindby. Han var dog ikke mere forknyt, end at han næste morgen kom gående ind ad Svendborgvej ved 7-tiden – lige i rette tid til at komme på arbejde.

Jo jo, der var krummer i de OB’ere, som ikke lader en gåtur fra Svendborg skræmme livet af én. Ikke noget at sige til, at man blev provinsmestre!


Skrevet af Morten Oestermann