Log ind

Fantastisk OB-triumf!

Champions League |2. august 2011 |
Espen Ruud har scoret til 1-0 i kampen OB - FCK (Foto: Erik Kempf)

OB var tirsdag aften på besøg hos Panathinaikos til returkampen om en sikker plads i Europa League-gruppespillet – og om en plads i play-off-runden til den endnu finere Champions League. Efter 1-1 i Odense var det grækerne, der havde den klare favoritrolle, men ikke desto mindre var opgøret ganske åbent.

OB havde i forhold til seneste kamp Bernard Mendy klar igen. Til gengæld var Rasmus Falk blevet skadet under mandagens træning, og den unge angriber nåede desværre ikke at blive kampklar. OB indledte med Stefan Wessels på mål, en fireback-kæde med Ruud, Møller, Reginiussen og Bernard Mendy, en midtbane med Andreas Johansson og Bashkim Kadrii på kanterne og med Djemba-Djemba og Chris Sørensen centralt, mens Hans Henrik Andreasen spillede på en position lige mellem midtbanen og Utaka. I angrebet var det Peter Utaka, der tog plads fra start.

Kravet til OB var klart. Der skulle scores mål. En sejr ville sende OB videre, og det samme ville uafgjort med to mål eller flere til hvert hold. 1-1 ville betyde forlænget spilletid, mens Panathinaikos ville være videre, hvis det endte målløst på den varme aften i Athen.

OB gav bolden op og lagde frisk fra land med samme opspil som søndag mod AGF, og igen var det tæt på at give pote, da Bashkim Kadrii efter få sekunders spil afsluttede, men bolden blev rettet af og gik til hjørne. Grækerne svarede snart igen med et upræcist indlæg og en afslutning, som Wessels relativt nemt kunne tage sig af. To minutter senere viste Sebastian Leto, hvorfor han den største profil hos Panathinaikos, og med et par fikse træk kom han på skudhold, men Anders Møller fik arbejdsomt blokeret.

Grækerne satte sig snart på begivenhederne, men det betød ikke, at OB lod dem tage sig af hele molevitten. For efter 11 minutter fik OB frispark halvt oppe på Panathinaikos’ banehalvdel, og det sparkede Chris Sørensen ind i feltet, hvor nedfaldsbolden havnede hos Andreas Johansson, der sparkede OB i front.

Panathinaikos forsøgte at presse modsat men havde svært ved at finde sammenhæng i spillet. Til gengæld betød det, at OB ikke var så farlige i den følgende periode, dog havde Andreas Johansson og Bashkim Kadrii efter 19 minutter et smukt et-to-spil, der blev afsluttet lige over mål af sidstnævnte.

Sebastian Leto testede for alvor Stefan Wessels efter 22 minutter, men en superredning af tyskeren sikrede hjørnespark, men igen var det tæt på at gå modsat, da grækerne syntes at have godt greb om begivenhederne, for efter 24 minutter brød Andreas Johansson et opspil og sendte den på tværs til Peter Utaka, der sparkede lige over mål.

Panathinaikos havde bolden mest, og det var ofte tæt på at blive farligt, men OB’s organisation var solid. Efter 33 minutter var et indlæg fra højre dog tæt på at overliste Stefan Wessels, og det hele endte i et hjørnespark, som Panathinaikos udlignede på. Det var Jean Alain Boumsong, der steg til vejrs og headede bolden i nettet, og så kom der for alvor damp under heksekedlen på det Olympiske Stadion i Athen.

OB fik flere pæne men løse muligheder efter et hjørnespark tre minutter senere, og Peter Utaka tog en fin solotur seks minutter før pausen, men han måtte nøjes med et hjørne, da han blev tacklet lige før afslutningen. Djemba-Djemba lavede et fremragende opspil et par minutter senere, og afleveringen til Bashkim Kadrii var millimeter præcis, men Panathinaikos fik igen tacklet til hjørne.

Hjemmeholdet søgte målet ivrigt i de sidste minutter af halvlegen, men uden at de for alvor lagde pres mod Stefan Wessels, og således gik holdene til pause med stillingen 1-1 efter en medrivende, chancerig første halvleg med masser af intensitet.

Anden halvleg kunne have fået en mareridtsagtig start, da Sotiris Ninis efter et halvt minut slap igennem og lagde et flot indlæg til ”Toche”, der dog sparkede forbi mål. Og fire minutter efter pausen lykkedes det så for Panathinaikos at komme i front, da Stefan Wessels først fandt en superredning frem på Katsouranis’ afslutning, men ”Toche” fangede returen og sparkede den i nettet. Og to minutter efter kunne det være gået endnu værre, da Sotiris Ninis sparkede på stolpen.

OB rykkede nu Bashkim frem i angrebet, så han byttede plads med Hans Henrik Andreasen, men det var helt andre OB’ere, der kom i centrum, da bolden efter 57 minutter blev spillet stærkt frem ad højrekanten, hvor Peter Utaka med en smuk aflevering fandt Espen Ruud, der udlignede til 2-2 med en superb afslutning.

OB kunne næppe prale af at have siddet på kampen på dette tidspunkt, men solidt arbejde og en organisation, der for det meste fungerede fornemt, gjorde at OB nu stod med et resultat, der kunne sende fynboerne i Play-Off-runden. Man havde dog på fornemmelsen, at Panathinaikos med de hurtige kombinationer og finurlige driblinger hurtigt kunne vende det hele på hovedet igen.

Grækerne virkede dog lidt i vildrede efter OB’s udligning, men Sebastian Leto kom til en stærk afslutning efter 66 minutter, men heldigvis sendte han bolden over mål. Og endnu et langskud var tæt på efter 72 minutter, men Stefan Wessels reddede til hjørne. I mellemtiden havde OB drillet grækerne godt og grundigt i den anden ende af banen, hvor Bashkim med sine energiske løb pressede både målmand og forsvar.

Og netop Bashkim stod for kampens næste store højdepunkt, da han – via en Panathinaikos-fod – afsluttede et fornemt OB-angreb gennem Hans Henrik Andreasen på venstrekanten. OB’eren sparkede den ind til 3-2 føring til OB!

Så skulle grækerne op og score to gange for at fravriste OB adgangen til Champions League’s Play-Off runde. Og der blev da også satset massivt – men også lidt hektisk fremad banen. Stefan Wessels bragte endnu en pragtrefning efter 83 minutter på Letos langskud.

Men det var OB, der havde energien og overskuddet, og alt sammen blev eksemplificeret i Hans Henrik Andreasens hårde arbejde, da han kæmpede sig til bolden i flere omgange og trykkede af fra kanten af feltet uden chance for den græske målmand Tzorvas – og så stod det 4-2.

Dermed fik det ikke afgørende betydning, at Bernard Mendy blev udvist for sin anden advarsel i kampens overtid. Og at Antonis Petropoulos fik pyntet på resultatet, selvom det lignede et frispark til Stefan Wessels i den situation. Og at fyrværkeriet begyndte at blive skudt fra tilskuerpladserne ind på banen.

En helt fantastisk indsats gav som fortjent, for selvom Panathinaikos i perioder af kampen viste klassen med flotte og hurtige kombinationer, så var det OB’s hårde arbejde, der besejrede den sydlandske let arrogante spillestil. Og med sejren er OB sikker på en plads i Europa League-gruppespillet og har fortsat chancen for at komme med i Champions League-gruppespillet. Det skal en optræden mod en af de helt store europæiske sværvægtere afgøre om et par uger.


Skrevet af Morten Wamsler

EmediateAd