Sammen for klubben.
For byen. For altid

Fodbold under krigen

OB i sort/hvid |1940 |
Forrest: Erik Land, Aage Carlslund, Fritz Godtfredsen. Knælende: Poul Talbro, Aksel Jensen, Th. Andersen Stående: Johs Leth, Charley Pohl (træner), Vagn Carlslund, Henning Nielsen, Svend Jørgen Hansen, Jørgen Leschly, Carl Orla Madsen, Niels Jensen.

I 1939 invaderede Hitlers troppers tropper Polen, og startede Anden Verdenskrig, som lagde Europa i ruiner. D. 9. april 1940 blev også Danmark besat og det ændrede markant livet for alle danskere. Også fodboldlivet – og også i Odense.

Noget af det mest umiddelbare var suspenderingen af den nationale fodboldturnering. Den blev erstattet af en form for nødturnering, som hurtigt kaldtes ”Krigsturneringen”. Pga. krigens stramme kår var der mangel på brændstof, så holdene blev inddelt i geografiske kredse – herfra fulgte kvartfinaler, semifinaler og finale.

Kort før krigen – i 1939 – indgik OB en aftale med den tyske træner Charley Pohl, som kom til Munke Mose med en række moderne tilgange til trænergerningen. Til trods for lokale spydigheder og rivalisering drog også B1909 nytte af Pohl, som indgik i et lidt aparte samarbejde, hvor han var træner for begge hold. Det nåede dog kun at blive til en enkelt år som stribet, da han efter besættelsen rejste til tyske Stettin, hvor han tiltrådte i en stilling som ”Sportslehrer”.

Ind trådte i stedet klublegenden Harry Conradsen. Dén Harry Conradsen, som tog Striberne direkte fra 3. til 1. division i 1945-47 i en af klubbens største triumfer. Men det er en anden historie.

Som tidligere beskrevet i ”Øjeblikket”, brød flere stribede stjernefrø igennem i starten af 1940’erne – især OB’s første landsholdsspiller, Svend Jørgen Hansen, og den senere italiensfarer, Jørgen Leschly Sørensen. De to dannede en særdeles giftig frontduo i 12-1-sejren over Vejle i 1943.

Forholdene for fodbolden var trange under krigen, men der blev dog spillet fodbold. Og i 1941 blev Odense Stadion indviet med en kamp, hvor OB, B1909 og B1913 stillede et fælles Odense-hold til kamp mod Frem. Det københavnske storhold takkede for gæstfriheden og vandt 6-2.

I OB var det sorteste kapitel under krigen september 1944, hvor tyskerne arresterede dansk politi og åbnede ild mod politistationen i Odense. Her gjorde førsteholdsspiller Svend Børge Rasmussen tjeneste som reservepolitibetjent, og han faldt på stedet, dræbt af tyskernes kugler. Hans kiste blev fulgt af holdkammeraterne ved begravelsen.
Da krigen sluttede og dansk topfodbold blev inddelt i tre divisioner, blev OB skandaløst placeret i 3. division. Det blev til to fantastiske oprykninger i træk  – men som sagt, er det en anden historie.

Husker du OB under krigen? Harry Conradsen? Svend Børge Rasmussen? Eller har du bare en kommentar? Så skriv! – og det er muligt, din kommentar vil blive brugt som en del af historieafsnittet.


Skrevet af Morten Oestermann