Sammen for klubben.
For byen. For altid

Hollandsturen i '51

OB i sort/hvid |1951 |

Der er ingen tvivl om, at succes i moderne fodbold kræver fuldt fokus på kost, korrekte træningsmængder og –metoder, og i det hele taget er der sat strenge rammer om en fodboldspillers liv. Tiderne har ændret sig, og der stilles større krav i dag. Det vidner en beretning fra OB's medlemsblad juli 1951 om OB’s tur til Holland i sommeren 1951 om.

Lørdag d. 10. juni 1951 ved midnat drog OB’s spillertrup - som lige havde vundet klubbens første sølvmedaljer - i bus til Holland, hvor klubben aflagde visit hos klubben Go Ahead fra byen Deventer. På vejen til træskolandet blev der bl.a. købt bananer i Hamborg, og kort inde i Holland gjorde bussen atter stop, da der skulle købes stort ind af billige cigarer og cigaretter.

Striberne holdt til på hotel Leuwenburg i Deventer, hvor man blev hjerteligt modtaget af Go Aheads vicepræsident, Henri Wagenvoort. Der blev lagt ud med en lur og en ”prima” middag i hotellets restaurant. Det blev i øvrigt til en hyggelig aften for OB-spillerne, som deltog i afslutningen af byens årlige marked ovenpå en ugelang byfest for de lokale.

Trods strabadserne var striberne klar til træning mandag morgen på Go Aheads efter datidens standarder imponerende træningsanlæg. Der var hele to træningsbaner, hvoraf den ene endda havde elektrisk lys. Kilderne fortæller, at spillerne gik til den under en drabelig dyst på to mål.

Efterfølgende drog spillerne til Arnhem, som endnu led af Anden Verdenskrigs åbne sår, og hvor der var blevet sat store krigsmindesmærker op, som OB'erne besøgte. Der blev også tid til at svømme i floden Ijssel inden legendariske Børge Hylle, målmanden fra Tommerup, slog sig til truppen. Efter en bådtur i styrtregnvejr med hele truppen om bord i en åben båd, søgte spillerne ly under et halvtag på en øde ø. Efter en tid udsat for elementernes rasen, vovede halvdelen af truppen sig ud og endte i en svinesti, mens resten bankede en lokal købmand op af sin middagslur og søgte om ly. Man nåede gennemblødte tilbage til bussen, og den efterfølgende aften var der igen middag, under hvilken flere af OB’erne tildrog sig opmærksomhed fra de lokale frøkener.

Dagen efter skulle der endelig spilles kamp. Modstander var Be Quick, og opgøret fandt sted i Groningen foran 4.000 tilskuere. OB kom hurtigt bagud 2-0 i den hårdt spillede kamp, inden Poul Basset scorede hattrick til stribet 3-2-sejr.

Så var der besøg på danserestaurant på tapetet samme aften for hele truppen. De fine rammer på det noble etablissement var muligvis ikke helt i spillernes smag, eftersom de brød op og drog til det mere folkelige udskænkningssted "Frigge", hvor der efter sigende var ”liv i kludene”.

Dagen efter var der kamp igen. Denne gang mod holdet Rijsen, hvor OB var første internationale besøg. Der var da også 2500 tilskuere til kampen ud af en befolkning på 10.000 og et 35-mands orkester, som varmede op. OB bidrog i første omgang ikke til festen, da man slog hjemmeholdet med 1-0. Der var dog efterfølgende banket med 7-retters menu, som spillerne deltog i.

Endnu en dag bød på endnu en kamp, denne gang mod Appeldorn. Der blev spist frokost på eksklusive ”Corner” og budt på sightseeing inden kampen. Også denne gang var der stort orkester – denne gang på 40 mand. Hollænderne bragte sig foran med 1-0 foran de 6000 tilskuere efter et målmandsdrop fra Børge Hylle. Han spillede sig dog senere op. Poul Jensen udlignede, og det blev også til 2-1 og 3-1 til OB, som tog endnu en sejr.

Sejren blev fejret med maner, da holdet indtog Amsterdam samme aften for at ”se på livet i byen”. Først ud på natten vendte OB-bussen igen ud ad hovedstaden, og 30 km ude af byen blev det opdaget, at en kvindelig passager havde sneget sig ombord. Hun blev læsset over i ledsagervognen, som det hedder i medlemsbladet. Klokken blev 4 inden spillerne kunne komme i seng.

Dagen efter blev der hvilet ud på hotellets terrasse ovenpå nattens prøvelser. Om aftenen skulle der spilles kamp mod Go Ahead. Der som optakt til kampen lagt blomster for de af Go Aheads medlemmer, som havde mistet livet under krigen. Også her var der rekordstort orkester – nu på hele 51 mand. Det hårde program havde imidlertid sat sig i OB’ernes ben, og spillerne havde svært ved at få spillet i omdrejninger. Striberne måtte nøjes med 2-2 i den sidste kamp på hollandsk grund.

Som afslutning på turen var der ”animeret” kaffebord og bal i klubbens gymnastiksal, og herefter kunne OB-bussen ud på natten trille nordpå. På Aabenraas Grand Hotel afholdtes turens officielle afslutning, hvor de to chauffører fik overrakt hvert et cigaretetui som tak fra alle deltagerne.

Jo, tiderne var anderledes.


Skrevet af Morten Oestermann