Sammen for klubben.
For byen. For altid

Jack Johnson

Trænerne |1968 |

Johnson tog over efter Børge Jacobsen, som selv tog over fra Richard Møller Nielsen efter kort tid på trænerbænken.

Richard Møller Nielsens succeser i OB er legendariske, og selvom de to mesterskaber under hans ledelse først kom i 1977 og 1982, havde Møller Nielsen allerede haft succes i OB med oprykning til 1. division som bedste resultat i et årti – 1960’erne – der gik op og ned for OB. Johnson havde altså sit at leve op til, men havde også haft succes både som spiller og træner i B1913 og B1909.

Lad os sige det med det samme. Det gik ikke på samme måde i OB. Striberne rykkede ned fra 1. division i 1968 – samme år som Esbjerg i øvrigt vandt sølv med deres nye træner, Richard Møller Nielsen.

Efter 22 kampe lå OB på en 11.plads ud af 12 hold med seks sejre, tre uafgjorte og 13 nederlag. Sæsonens to oprykkere, B1909 og B1913 tog henholdsvis en 6.- og en 4.plads, mens KB løb med guldet.

Tilværelsen i 2. division blev ingen dans på roser, og med en 8.plads i rækken var der langt op til 1.division. B1909 tog turen tilbage til 2.division samme år. Sæsonen efter resulterede i en lidt bedre 7.plads, bl.a. efter en 6-0-sejr over Vanløse – og et 8-4-nederlag til Fuglebakken. B1909 vandt 2.division 1970 og rykkede altså tilbage til landets bedste række, mens B1913 rykkede tilbage i 2.division.

Sæsonen 1971 blev OB igen nummer otte i 2.division, og i 1972, Johnsons sidste sæson som OB-træner, blev det til en 9.plads. Kaj Hansen var tæt på at trække Striberne tilbage i landets begge række i 1973, da OB endte på en 3.plads i 2.division, men den ære tilfaldt som bekendt først Richard Møller Nielsen i 1975.

Johnsons resultater som OB-træner var altså ikke imponerende, men alligevel huskes han – måske mest for sine succeser i B1909 og B1913 og for sin specielle personlighed. Et hidsigt temperament og en dedikation til fodboldspillet som gav sig til kende gennem en meget fysisk spillestil - og herefter en lignende træning.

Træningen under Johnson var således legendarisk hård og bød bl.a. på løb på stierne omkring Ådalen med en holdkammerat på ryggen. Temperamentet kom bl.a. til udslag ved nederlag, hvor Johnson ikke ville tale med journalister, og ved et humør, som fulgte op- og nedturene, som fodboldspillet byder på. Men samtidig var Johnson også omsorgsfuld og beskyttende overfor sine spillere – en side af træneren, de færreste kender, udover spillerne selv.

Johnsons kompromisløse træningsstil fulgte måske op på Richard Møller Nielsens egen stil med samme fokus, ligesom næsten ligeså legendariske Geza Toldis stil var bundet op på en god del fysisk pondus og bid i tacklingerne. Og i øvrigt Kim Brinks i 1990’erne - dog alle tre med større succes end Johnson.

Johnson blev i 1987 tilbudt et trænerjob i Kenya, som han tog imod, og forlod Danmark. Her endte han med at arbejde som bedemand, men døde i 2002 på Frederiksberg.


Skrevet af Morten Oestermann