Log ind

OB-fans kårer klubbens første All Star-hold

OB125 |20. december 2012 |
Lars Høgh Thomas Helveg (Foto: Erik Kempf) Michael Hemmingsen Allan "Skæg" Nielsen Chris Sørensen (Foto: Erik Kempf) Søren Berg Andrew Tembo Allan Hansen

Gennem 12 måneder har OB fejret sit 125 års jubilæum, og et af højdepunkterne har afgjort været udvælgelsen af De Største Striber.

Et fodboldhold sat af OB’s fans, der har valgt de bedste 11 spillere og den bedste træner blandt 125 års kandidater. Nu er holdet på plads. En spiller ad gangen er De Største Striber udvalgt gennem 2012. Lars Høgh var den første på holdet og Richard Møller Nielsen den sidste.

Det har ikke været en nem opgave at sætte holdet. Gennem 125 år har utallige spillere sat deres præg på klubben – fra Laurits Hansen, som scorede OB’s første mål i 1894, til Daniel Høegh, som scorede det seneste. Fra dengang, OB’erne spillede i sorte striktrøjer til i dag, hvor alt er gennemdesignet.

Valgt af stribede fans
De Største Striber er sat af dem, der altid har hjertet og stoltheden med. OB’s fans. Det har været op til dem at udtage holdet gennem månedlige afstemninger – og det har givet anledning til debat. En spændende og interessant debat, der tydeligt viser, at OB er en levende klub med engagerede fans.

Er holdet så det rigtige? Det vil altid være en personlig sag. Det vil vi lade op til hver enkelt at vurdere. Men det har ubetinget været en fornøjelse at opleve, hvordan debatten har floreret, og hvordan OB-historien på den måde er blevet bragt til live.

De Største Striber er et stort og vigtigt bevis på OB’s flotte fortid – og dens dedikerede nutid. Navne som Leschly, ”Skæg”, ”Tordenskjold”, ”Høghen” og Allen Hansen vil leve så længe, de bliver diskuteret, talt om og mindet.

Fakta om De Største Striber

Sådan valgte vi holdet:
Et udvalg bestående af Leif Rasmussen (Fyens Stiftstidende), Uffe Pedersen (OB), Anders Rørtoft Madsen (OB), Peter Borberg (forfatter), Jacob Lind (tidligere formand for OB’s fanklub) udvalgte kandidaterne til hver måneds afstemning på baggrund af research foretaget af OB. Herefter var det op til OB-fans at afgøre, hvilken af kandidaterne skulle med på De Største Striber via afstemninger på www.ob125.dk. Den proces er nu slut. 

Lars Høgh
Det kom ikke som nogen overraskelse, da Lars Høgh vandt afstemningen om målmandspladsen. 817 kampe for samme klub er rekord i dansk fodbold, og når man har været med i alle OB’s tre danske mesterskaber og vundet tre pokaltitler, kunne det næsten ikke være anderledes.

Thomas Helveg
Så var der mere kamp om pladsen som højre back. I sidste ende blev det nuværende assistenttræner Thomas Helveg, som vandt i konkurrence med primært Steen Nedergaard. Afstemningen var tæt, men ét er sikkert – nemlig at begge i den grad er klubmennesker, og stadig er aktive i OB.

Michael Hemmingsen
Den ene af to pladser i centerforsvaret gik til Michael Hemmingsen. 410 kampe for OB – mange med anførerbindet om armen – gjorde da også ”Generalen” til en oplagt kandidat efter en flot, lang karriere i OB.

Allan ”Skæg” Nielsen
Der blev også plads til Allan Nielsen – med tilnavnet ”Skæg” – i centerforsvaret på De Største Striber, selvom ”Skæg” faktisk også kunne begå sig på midtbanen. To mesterskaber og en pokaltitel – den sidste som anfører - betød formentlig en del for valget af den teknisk velfunderede spiller.

Chris Sørensen
Pladsen som venstre back tilfaldt Chris Sørensen. Den mangeårige anfører spillede over 300 kampe for klubben, og hører til gruppen af OB’ere med allerflest kampe. At Sørensen var en vigtig brik gennem én af klubbens bedste perioder nogensinde, betød sikkert meget. Således vandt OB sølv i 2009, 2010 og 2011, og Sørensen var med alle tre gange.

Søren Berg
Pladsen på venstre midtbane gik til Søren Berg, som med sit evige arbejdsraseri og uortodokse spillestil spillede sig ind i hjerterne på mange fynboer, da han huserede i klubben i første halvdel af 00’erne. Det var sjældent finesser, som prægede Bergs præstationer på grønsværen, men en energisk og aldrig svigtende indsats tæller ligeså meget som hælafleveringer og små, kokette vrik med underlivet.

Andrew Tembo
To zambiere fik plads på De Største Striber. Den ene var Andrew Tembo, som fik 284 kampe i stribet og dominerede på den centrale midtbane med en overlegen fysik og aldrig svigtende indsats. Tembo scorede 15 gange for klubben, og den mest berømte faldt i en legendarisk 4-3-sejr mod Brøndby i 2002. En perle, som de, der var til stede, stadig kan huske. Tembos følte langskud er den slags, fodbolddrømme laves af.

Allan Hansen
Det var svært at komme uden om manden med flest scoringer i OB-trøjen (130 mål / 355 kampe), og han var da også et sikkert valg. Alle tiders OB-topscorer debuterede i 1974 og stoppede først i OB i 1988. Dog med afstikkere til Tennis Borussia Berlin og Hamburger Sports Verein. Spillede en afgørende rolle i mesterskabet i 1977.

Preben ”Tordenskjold” Knudsen
”Tordenskjold” fik også plads på De Største Striber. Ikke søhelten, men venstrewingen. ”Tordenskjold” var blot én af mange profiler i én af de bedste stribede generationer nogensinde i slutningen af 1970’erne og starten på 1980’erne - og fik den tvivlsomme ære at brænde OB’s eneste chance mod Liverpool i Europa Cup for Mesterhold på Odense Stadion i 1983.

Jørgen Leschly Sørensen
Den ældste spiller på De Største Striber er samtidig ét af de største navne, fynsk fodbold har fostret. Leschly var med til at spille OB op i landets bedste række efter Anden Verdenskrig, spillede som professionel i Atalanta og AC Milan, kom på Europaholdet, vendte hjem til OB, fik karantæne, trænede holdet, gjorde senere comeback som OB-spiller og scorede mål på samlebånd i 1950’erne.

Mwape Miti
Zambiske Miti kunne næsten konkurrere med Lars Høgh om titlen som mest populære valg. Fra 1997 til 2005 bombede Miti 109 gange for OB, hvilket bringer ham op på tredjepladsen på stribernes evige topscorerliste. Miti var altid god for en gedigen arbejdsindsats, og forblev i klubben, da Superligaen blev byttet ud med Faxe Kondi Ligaen. Senere blomstrede Miti op og i sæsonen 2003/2004 kunne zambieren dele topscorerværdigheden i landets bedste række med angrebsmakkeren Steffen Højer.

Træner: Richard Møller Nielsen
Endnu en plads, hvor der aldrig var tvivl om udfaldet. Mester med OB 1977 og 1982, pokalvinder 1983 – og i parentes europamester og verden bedste træner 1992. Richard Møller Nielsen skulle træne De Største Striber. Trænerlegenden tog OB fra 2. division til danmarksmesterskabet på to år, og gjorde klubben til en magtfaktor i dansk fodbold.


Skrevet af Morten Oestermann

EmediateAd