Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB i 1930'erne

OB i sort/hvid |1930 |
Forrest: Erik Land, Aage Carlslund, Fritz Godtfredsen. Knælende: Poul Talbro, Aksel Jensen, Th. Andersen Stående: Johs Leth, Charley Pohl (træner), Vagn Carlslund, Henning Nielsen, Svend Jørgen Hansen, Jørgen Leschly, Carl Orla Madsen, Niels Jensen.

1930’erne var ikke nogen storhedstid i OB, men det er naturligvis ikke nogen grund til at glemme sin hjerteklubs meritter også i den periode. Måske er det oven i købet en meget god måde at minde sig selv om, at det går op og ned i fodbold - men kærlighed ruster aldrig.

3. juledag 1927 blev Odense Idrætspark stiftet, og den 16. august 1931 blev en opvisningsbane indviet med en fodboldkamp mellem et sammensat Odense-hold og østrigske Admira Wien, et af datidens bedste europæiske mandskaber.

Styrkeforholdet lod sig ikke fornægte, og Odense-holdet tabte 9-2 til østrigerne i en kamp præget af øsende regnvejr og manglende tribuner. Det var planerne, at de spartanske forhold snart skulle forbedres, men under 1930’ernes svære økonomiske forhold, kunne finansieringen ikke findes. Det endte med, at Odense Idrætspark erklærede sig konkurs i 1936, og banen blev så forglemt, at de odenseanske klubber hellere ville spille turneringskampe på egne anlæg.

På netop OB’s anlæg hvilede en vis idyl. I restauranten kunne der købes kaffe, sodavand og lagkage med chokoladeovertræk til en krone. Når der blev trænet fodbold, var det kun om sommeren og kun om aftenen. Da der ikke var elektrisk lys, måtte de mørke stunder om efteråret og vinteren bruges udelukkende på løbetræning. OB-spillerne løb fra OB, op ad Lahnsgade, ind i skoven og hjem ad Langelinje. Sådan blev der trænet, helt uden bold - og skulle du have lyst til at vintertræne præcis som en OB'er i 1930'erne, ved du nu hvordan. 

Fodbold var også Odenses mest populære sportsgren i 1930’rne. Den gamle rivalisering mellem Odense-klubberne levede dengang stadig, dog ikke mere, end at OB og B1909 i 1937 indgik et samarbejde, hvor begge klubber tilknyttede den tyske træner Charley Pohl. Rivaliseringen stak i øvrigt heller ikke dybere, end at folk ofte holdt med den klub, som lå nærmest deres egen bopæl - og på den måde var tilhørsforholdet altså ofte ikke et udslag for ideologi eller politik.

Der var dog stadig tryk på, når B1909 og OB tørnede sammen – ikke mindst på tilskuerpladserne. Spillerne kendte hinanden særdeles godt, ikke mindst fra Café Skt. Knud, hvor begge klubbers spillere holdt til efter træningen – flere af spillerne sås endda privat.

Med OB's stiftelse i 1887 var 1937 OB's 50-års jubilæum, en begivenhed, som blev fejret med pomp og pragt. Det var samtidig året, hvor én af OB's allerstørste personligheder, træneren med to mesterskaber med OB, Richard Møller Nielsen, blev født.

Som sagt, var 1930'erne en svær tid for OB. Klubben indledte årtiet med en 8.plads i den bedste række i sæsonen 1930/31, og ligeså gik det i 1931/32. 1932/33 endte med en 10.plads og nedrykning til Fynsserien. Man skulle helt hen til sæsonen 1941/42, før OB igen var repræsenteret i Danmarksturneringen, da Striberne indtog en plads i den såkaldte Kreds 1, sammen med bl.a. B1909 og B1913. Turneringsformerne i Danmark skiftedes ofte i første halvdel af 1900-tallet.

Der er nok ikke mange af jer, som husker 1930'ernes OB, men har du en kommentar, så skriv! - og det er muligt, den bliver brugt som en del af historieafsnittet på OB.dk!


Skrevet af Morten Oestermann