Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB i 1945-1947

OB i sort/hvid |1945 |

OB’s historie er som bekendt rigtig lang og farverig. Så når vi nu bruger Øjeblikket til at se tilbage, er det vel også på sin plads at se rigtig langt tilbage. Vi skruer tiden tilbage til kort tid efter Anden Verdenskrig, og fokuserer på et OB-hold, som de fleste sikkert aldrig har hørt om, men som i betydning for klubben måske ikke overgås.

Da Danmark var besat af Nazityskland, blev de landsdækkende turneringer lagt på is. Det blev som bekendt til fem mørke år, hvor manglen på organiseret fodbold nok var det mindste problem. Da tyskerne endelig overgav sig og krigen sluttede i 1945, skabte DBU en ny fodboldturnering og inddelte 30 hold i tre divisioner. Her blev ikke skelet meget til holdenes tidligere resultater og kvaliteter, og OB blev placeret i 3. division. B1913 røg i 2. division, mens B1909 fik æren af 1. division.

OB protesterede naturligvis til DBU, men uden held. Det hed 3. division for OB. Der var altså lang vej tilbage til toppen af dansk fodbold. Men midt i modgangen viste OB'erne, at holdet i den grad bestod mænd af rette støbning.

Træner Harry Conradsen stod i spidsen for et mandskab, som ikke gav op eller spredtes for vinden i jagten på større personlige ambitioner. Med stjernenavnet Jørgen Leschly Sørensen i spidsen stod OB'erne sammen og vandt først 3. division. Sæsonen efter fuldendte holdet den triumferende tilbagevenden til toppen af dansk fodbold og vandt 2. division. OB rykkede op i 1. division, var med rekordfart tilbage i landets fineste selskab og fik bevist, at DBU i den grad tog fejl, da Striberne blev placeret i 3. division. 

Hvem ved, om OB havde været, hvor OB er i dag, hvis ikke det havde været for et hold, som efter den uretfærdige bundplacering, virkelig greb fat i den tidløse kvalitet, der hedder holdånd?

Der er næppe mange, der husker at have set det dette vigtige OB-hold i aktion. Men derfor kan man godt kommentere og diskutere. Hvad tænker du om holdet? Er det måske det vigtigste hold i OB's historie?

Her følger de navnene på de gamle OB-kæmper, som fortjener at huskes:

Forreste række: Svend Hugger, Jørgen Leschly Sørensen, Frode Nygaard.
Bageste række: Træner Harry Conradsen, Arndt Nielsen, Børge Hylle, Svend Leschly Sørensen, Thorning Madsen, Poul Jensen, Hans Henning Jacobsen, Holger Jensen, Svend Jørgen Hansen, formand Niels Jensen.

Brugernes kommentarer:

torben-
Åh jo.... Jeg husker alle ovennævnte navne - og har set set de fleste af dem i aktion.
Jeg meldte mig ind i OB i 1949 (8 år gammel), og var meget glad for at komme på 10. drengehold, selvom mine kammerater drillede mig med at jeg ikke var bedre... De spillede selv på 1. og 2. holdet - men havde også været med et år længere end mig...

Jeg husker især da Jørgen Leschly kom på holdet igen efter den karantæne, som man dengang fik, når man havde været professionel - Jeg husker Poul Basset (som var "landsforræder", da han gik til fjenden B1909). Jeg husker Børge Hylle, som jeg for mange år siden mødte i Lyngby - Jeg husker min personlige ven Mogens Therkildsen - jeg husker Svend Hugger - som også spillede firmafodbold, og med sine knaldhårde skud næsten blæste mig ind i målet i en firmakamp, hvor jeg stod på mål for mit firma - (vores forreste spiller var ... Mogens Therkildsen... ;-))

mvh Torben (for altid OB'er - selvom jeg har boet 45 år i storkøbenhavn)

Claus
Har en rigtig gammel og nedslidt biografi af Jørgen Leschly Sørensen stående ovre på reolen. Det er god og sjov læsning for en rigtig OB'er, selv om spillerne forlængst var blevet bedstefædre, da min interesse for OB slog igennem sidst i 70'erne.


Skrevet af Morten Oestermann