Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB - Randers

OB i sort/hvid |1916 |
Johan Gossmann og Thedor Jørgensen i den unikke, tværstribede OB-trøje.

OB skulle som Fynsmestre i 1916 – i OB’s første ”Guldalderperiode” – møde de jyske mestre fra Randers i første runde af den daværende Landsturnering.

Fyens Stiftstidende berettede d. 1. juni 1916, at kampen ventedes at blive fulgt med stor interesse i det fodboldinteresserede Danmark – heriblandt særligt i Odense:

- Et af Mesterskabsholdene findes jo her i Byen, og hvem ved, om det ikke kan klare sig i Konkurrence med de øvrige Landsdeles bedste Hold … Allerede i Dag skal O.B.'erne i Ilden, idet de i Eftermiddag i Vejle skal kæmpe med det jyske Mesterskabshold fra Randers. Randers-Spillerne skal være hurtige og kraftige Folk, og da de har slaaet Vejen-Holdet, der igen sejrede over det gamle Mesterskabs-hold fra Vejle, må det jo åbenbart være nogle farlige Herrer.

Den flotte journalistiske lekture fortsætter elegant:

- O.B’erne vil dog forhaabentlig vide at repræsentere de fyenske Farver paa en saa glansfuld Maade som mulig, og selvom Dagen skulde give dem et Nederlag, vil de dog trøste sig med, at de gjorde, hvad de kunde – samtidig med at de indser, at der skal arbejdes endnu mere for at naa frem til Førstepladsen. Foreløbig gælder det altsaa Kampen i dag, og vi ønsker Spillerne Lykke paa Rejsen!

Vi skruer tiden 24 timer frem, kampen er fløjtet af, avisen er trykt:

”Odenseanerne vandt en stor Sejr”
"Tilskuernes Antal var vel omkring Tusind, da Kampen igaar i Vejle mellem det fyenske Mesterskabshold Odense Boldklub og dets jyske Kollega fra Randers Kl. 3 tog sin Begyndelse, og Snorene var omringet af et forventningsfuldt Publikum.”

OB kommer på 1-0, da Randersmålmanden ikke kan holde bolden på et OB-skud. Det bliver dog hurtigt 1-1. ”Imidlertid scorer O.B’s venstre Innerwing endnu i denne Halvleg et Maal for sin Klub, og Stillingen ved anden Halvlegs Begyndelse var absolut gunstig for de fyenske Mestre”.

”Straks ved anden Halvlegs Begyndelse sættes Farten op. Første Maal tilfalder ganske vist Fyenboerne, men Jyderne hænger nu energisk i, og det næste Maal bliver deres. Forskellen er atter kun et Maal … og Randersspillerne tror sig ovenpaa. Det kan blive til, hvad det skal være. Før Sekundviseren er gaaet halvanden Omgang, staar Maalene imidlertid 4-2, og nu falder Jyderne fuldstændig sammen. Resten af Kampen var Odenseanerne så knusende overlegne, at de kunde faa Bolden endnu 5 Gange i Nettet, og Sejren blev saaledes deres 9 Maal mod 2. Den første fyenske Sejr i en Landsfodboldturnering var vunden”.

Sejren på hele 9-2 til trods, er den noget kræsne Fyens Stiftstidende-journalist ikke tilfreds:  

- ”Selve Kampen er der ikke saa meget godt at sige om. Intet af Holdene – maaske lige med Undtagelse af den sidste halve Time – spillede videre godt, og der var noget famlende og usikkert over det hele. Sammenspillet mellem Rækkerne var heller ikke godt. Randersholdet havde en god venstre Side, og det samme maa siges om ”O.B.”, endvidere disses Centreforward og højre Side i Forsvaret sammen med Centrehalf.”

Vejle Amts Avis berettede i herligt sprog om kampen:

- ”Det nye jyske Mesterskabshold, Randers Sportsforening ”Freja”, mødte allerede sin Skæbne i Landsfodboldturneringens første Omgang, og Skæbnen var grum. Det fyenske Mesterskabshold, Odense Boldklub, tog en stor Sejr hjem, ikke mindre end 9 Maal mod 2, men saa afvigende var nu Styrkeforholdet heller ikke.

- Ud af Kampens første Begyndelsesvirvar, hvor Tempoets Ilterhed plukkede det egentlige Spil itu, saa man dog snart, at Odense maatte vinde i Kraft af Sammenspil. Her bristede Værdien af Randersianernes Hurtighed, thi – deres Chancer til trods – Spillet manglede den fornødne Sammenhæng for at kunne resultere. ”

Efter sejren var OB i finalen om Provinsmesterskabet, hvor Nykøbing Falster ventede:

- ”Odense Boldklub skal nu paa Søndag mødes med Nykøbing F., der igaar i Vordingborg slog Hillerød med 3 Maal mod 1, og da gælder det Provinsmesterskabet. Kampen spilles her i Byen paa Odense Boldklubs Bane, og begynder Kl. 2. Vinderen skal 2. Pinsedag spille paa Idrætsparkens Opvisningsbane i København mod Nr. 2 i den københavnske Turnering”.

Jo, der er meget mere OB-historie at tage fat på…

Du husker næppe kampen, men har du en kommentar, så skriv! Og det er muligt, den vil blive brugt som en del af historieafsnittet på OB.dk!

Brugernes kommentarer:


Lindberg
Hvor lang tid spillede vi egentlig i tværstribede trøjer?

OB.dk
Det gjorde vi fra 1916 til 1918. Vi indførte de lodrette i 1910/1911, men pga. leveringsproblemer under Første Verdenskrig, måtte de tværstribede trøjer altså bruges i to år.


Skrevet af Morten Oestermann