Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB's 50-års jubilæum

OB i sort/hvid |1937 |

Næste år fylder OB 125 år, og klubben er én af de gamle fodboldklubber i Europa. Således kunne man fejre 50-års jubilæum helt tilbage i 1937 – og det gjorde man, endda i et år, der kunne byde på fødslen af én af de største OB’ere gennem tiderne. Mere om det senere.

Trediverne var ikke en god tid at være stribet. Fra Odense Kricketklubs stiftelse i 1887, fodboldens indførsel og navneændring til Odense Boldklub i 1889, og helt frem til 1920’erne, var OB aldeles suveræne på Fyn og skubbede al modstand til side. Det blev der så småt ændret på i 1920’erne, og i 1930’erne havde B1909 og B1913 sat sig på den fynske fodboldtrone. Det gik faktisk så sløjt med fodbolden, at OB helt overvejede at lukke fodboldafdelingen, så der kunne satses på tennis. Den idé blev heldigvis sparket langt ud over sidelinjen…

Nedgangstider til trods, fejrede OB altså sit 50-års jubilæum i 1937. Der blev holdt fest i tennishallen, der blev spillet cricket, og der blev spillet fodboldkampe mellem ældre spillere fra OB, B1909 og B1913. OB vandt alle fodboldkampe uden mål til modstanderen. Ikke mindst blev der afholdt bespisning af de 360 gæster og honoratiores - traktementet bestod i øvrigt af smørrebrød, øl og kaffe. Der var Sankt Hans-bål (på fodboldbanen!), efterfulgt af stemningsfyldt punschgilde med dans til klokken 2. I taler hyldede man klubfølelse og klubhistorie, og OB’s sekretær henvendte sig til ungdommen og opfordrede til at ”holde skjoldet uplettet”. Jo, der blev set fremad i 1937, og i stjernerne stod det, at OB skulle rejse sig og fejre nye, store triumfer. Ikke mindst pga. en vis træners undfangelse samme år.

Den 19. august 1937 fødtes Richard Møller Nielsen i Ejlstrup. Behøver vi at nævne, at Træneren førte Striberne til OB’s første DM-guld i 1977 og 1982 – samt en pokaltitel i 1983? Og i øvrigt blev Europamester med Danmark - og kåret til verdens bedste træner? Trænergerningen i OB indledtes dog i første omgang først i 1963, men den historie må vente til en anden gang.

Tilbage i tiden før Anden Verdenskrig indledte OB et samarbejde med B1909 og den tyske træner Charlie Pohl, som – noget usædvanligt – skulle stå i spidsen for begge hold! Forholdet mellem de to klubber har altså ikke været værre, end at en sådan speciel aftale har kunnet lade sig gøre.

Pohls trænergerning i OB tilførte en større professionalisme og et fysisk tilsnit til OB’s spil – der skulle arbejdes hårdt, en tilgang til spillet, som også Richard Møller Nielsen gjorde til en dyd, nøjagtig som andre store OB-trænere som Geza Toldi og Kim Brink.
Da Anden Verdenskrig brød ud og tyskerne invaderede landet, fik det naturligvis store konsekvenser for OB og fodbolden i Danmark. Den nationale turnering blev skrinlagt og erstattet af den såkaldte ”Krigsturnering”. Og ikke mindst måtte tyske Pohl forlade Danmark, hvorefter Harry Conradsen trådte til.

Brugernes kommentarer:


Nexman
Vildt nok at OB og 9'erne har haft samme træner.. -på samme tid.. Og endnu engang fantastisk at blive indviet i Odense Boldklubs snart 125 årige historie!

torben-
Nej - jeg var trods alt ikke med til 50-års jubilæet, for jeg blev først født i 1941. Men jeg har været OB'er siden min skoletid og jeg husker både Geza Toldi og Harry Conradsen m.fl.
Jeg har spillet både fodbold, tennis, cricket og bordtennis i OB - dog aldrig på højeste niveau...
Tennishallen, som festen blev holdt i var brændt ned (bombet??) - da jeg begyndte at komme i OB i Munke Mose.. Fundamentet lå der stadig og vi brugte arealet til at spille fodtennis på (for sjovt) mens vi ventede på en ledig tennisbane...
OB købte i 50'erne OBK-hallen i Godthaabsgade (Odense Badminton Klub) for at have en indendørs tennisbane - Jeg var også medlem i OBK og lidt irriteret over, at der var malet tennisbane op henover badmintonbanerne lige indtil OBK købte hallen tilbage omkring 1962. OB rejste en såkaldt boblehal (oppustelig og med trægulv) - først på den gamle tennishals fundament senere oppe på Højsletten Sadolinsgade/Lahnsgade, hvor fodboldtræningsbanen lå - vistnok helt frem til indtoget i Aadalen. Det var især i 60'erne at jeg havde min daglige gang på anlægget i Munke Mose.
Foruden ovennævnte trænere husker jeg fra den tid bl.a. Jørgen Leschly Sørensen, Kaj Hansen, Jack Johnson og naturligvis Richard Møller Nielsen samt en masse af datidens spillere. torben-


Skrevet af Morten Oestermann