Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB's europæiske topscorere

OB i Europa |2011 |
OB - FC Nordsælland (Foto: Erik Kempf)

I 1978 trådte OB ind i 1. runde i Europa Cup for Mesterhold – mesterskabet blev jo som bekendt hjemført i sikker stil i 1977. Modstanderen blev Lokomotiv Sofia, dengang et mandskab i europæisk topklasse. OB’s allerførste europæiske spark fandt meget passende sted i katedralen i Bolbro. Og Richard Møller Nielsens tropper var som altid velforberedte. Således kunne én af de allerstørste Torjägers nogensinde i den stribede trøje, Vilhelm Munk Nielsen, sensationelt bringe OB foran 1-0 efter 32 minutter. OB’s første mål i Europa! 13 minutter senere skruede Munken en tand eller to op for gaskomfuret, da han bragte OB på 2-0. Træerne voksede dog ikke ind i himlen, da Kolev og Velichkov desværre brugte deres anden halvleg på at udligne OB’s føring. Returopgøret i det østeuopæiske – hvor superfan Lars Bo Larsen var eneste OB-fan på den første away – blev tabt med 2-1, på trods af, at John Eriksen fik bragt OB på 1-0 efter 23 minutter.

OB’s europæiske modstandere var i mange år af ypperste kvalitet, og Striberne skulle helt hen til 1991, før holdet avancerede fra første runde i en europæisk turnering, da irske Galway United blev ekspederet ud med samlet 7-0 over to kampe. Derfor ligger målhelte som netop Munk Nielsen og John Eriksen ikke placeret højt på OB's europæiske topscorerliste. Som det ses af listen, er en del ”nutidige” spillere flot repræsenteret. Det skal dog nævnes, at mange af målene er scoret i kampe i Intertoto Cuppen, mod hold af en – trods alt – lavere kvalitet end de storhold, OB mødte i 1970’erne og 1980’erne. Der er forskel på Ballymena og Liverpool eller Spartak Moskva.

Af andre store OB-målscorere, som er repræsenteret på listen, kan selvfølgelig nævnes Mwape Miti, som med sine ni mål i europæisk sammenhæng topper OB’s topscorerliste i Europa. Miti scorede bl.a. hattrick i 7-0-sejren mod Ballymena tilbage i 2004, og har i det hele taget scoret flittigt i sine europæiske kampe for OB.

Overraskende for mange, vil det måske være, at Michael Schjønberg ligger så højt. Med til de mange mål bidrager bl.a. et hattrick, som den store midtbanespiller brillerede med i 7-1-sejren over maltesiske Sliema Wanderers i 1996, ligesom han scorede to kasser i 5-0-sejren over Linfield på vejen mod de store kampe mod Kaiserslautern og Real Madrid i 1994. Endelig bragte Schjønberg faktisk OB foran mod netop Real Madrid i 2-3-nederlaget hjemme i Odense.

Steen Nedergaards flotte placering på listen understreger blot spillerens store offensive kvaliteter – ikke mindst fordi Nedergaard ofte spillede en form for wingback under Kim Brinks 3-5-2-system. Per Pedersens mange mål er mindre overraskende, ligesom klassiske OB-målscorere som Jesper Hjorths og Jess Thorups fine placeringer heller ikke er det.

Det er betryggende at se, at Peter Utaka, Hans Henrik Andreasen og Chris Sørensen blander sig så flot på listen. Utakas målfarlighed kender vi alle, ligesom Hans Henrik Andreasen bare altid får sparket, headet eller skrabet mange bolde i kassen – i lighed med Chris Sørensen, hvis målfarlighed på bl.a. dødbolde og straffespark er kendt. Deres høje placering kan – udover personlige kvaliteter – selvfølgelig også tilskrives, at OB har spillet europæisk hvert år siden 2007.

OB’s topscorerliste i Europa pr. 2. august 2011.

Mwape Miti  9
Peter Utaka  8
Michael Schjønberg  8
Per Pedersen  6
Hans Henrik Andreasen  6
Chris Sørensen  6
Steen Nedergaard  5
Jesper Hjorth  4
Kenneth Jensen  4
Ulrik Pedersen  4
Jess Thorup  4
Steffen Højer  3
Bechara Oliveira  3
Carsten Hemmingsen  3
Baye Djiby Fall  3
Morten Fevang  3
Morten Bisgaard  3
Johan Absalonsen  3
Caca  3
Martin Borre  2
Esben Hansen  2
Mads Timm  2
Michael Hemmingsen  2
John Hansen  2
Rajko Lekic  2
Tobias Grahn  2
Kim Christensen  2
David Nielsen  2
Vilhelm Munk Nielsen 2
Tore Reginiussen  1
Anders Møller Christensen  1
Alphonse Tchami  1
Allan Nielsen  1
Rurik Gislason  1
Andreas Johansson  1
Brian Steen Nielsen  1
Brian Skaarup  1
Hans Peter Utoft  1
Jacob Harder  1
John Eriksen  1
Jonas Borring  1
Keld Bordinggaard  1
Lars Elstrup  1
Leon Hansen  1


Skrevet af Morten Oestermann