Sammen for klubben.
For byen. For altid

OB's første medaljer

Husker du? |1951 |

Faste læsere af Øjeblikket vil vide, at OB fra 1945 til 1947 i en fantastisk bedrift gik direkte fra 3. til 1. division. Holdet var, uden skelen til kunnen, blevet beordret i 3. division efter Anden Verdenskrig. B1913 fik lov at spille i 2. division, mens B1909 fik æren af 1.division, en placering man takkede for ved prompte at rykke ud.

Nu samler vi op efter OB’s to oprykninger i træk, dvs. 1947/1948. For unge læsere, som ikke kan få pointene til at hænge sammen, er det måske nødvendigt at minde om, at man dengang kun fik to points for en sejr.

Den første sæson i 1. division bød på en 8. plads med 12 points for 18 kampe efter fire sejre og fire uafgjorte. Sæsonen 1948/1949 var en klar forbedring: Efter de 18 kampe endte OB på en 5.plads med 9 sejre og én uafgjort. B1909 rykkede ned efter en sidsteplads i turneringen og nederlag begge gange, holdet mødte OB. Striberne vandt 3-2 og 4-0 over De Røde.

Sæsonen 1949/50 blev til en 7.plads for OB i en sæson der bød på seks sejre, to uafgjorte og 14 points.

I sæsonen 1950/51 fik OB ny træner. Ungarske Geza Toldi kom til efter en imponerende karriere på det ungarske landshold og startede sin trænergerning i OB. Med Toldi ved roret oprandt det store Øjeblik for OB. Sølvmedaljerne kom i hus med 19 points efter de 18 kampe. Striberne vandt 8 kampe og spillede tre uafgjort. Det var altså det samme antal points som i sæsonen 1948/1949, men i en sæson, hvor AB var suveræne vindere med 28 points, var det nok til 2.pladsen.

OB var altså en klub på vej frem i tiden efter Anden Verdenskrig. Sølvholdet fra ´51 bød også på fire gengangere fra det legendariske oprykkerhold 1945/1947. Spillere som virkelig kan siges at have lagt sten i det OB-fundament, vi nyder godt af i dag.

Sølvholdet fra ´51 var:
Første række: Kjeld Larsen, Poul Basset, Frode Nyegaard, Svend Erik Jørgensen, Ernst Præstegaard.
Anden række: Børge Hylle, Aage Johansen, Poul Christensen, Eigil Nietsche, Hans Henning Jacobsen, Svend Hugger, træner Geza Toldi.

Frode Nyegaard, Børge Hylle, Hans Henning Jacobsen og Svend Hugger var også med på oprykkerholdet. Det er navne, som måske ikke klingrer så flot som Djemba-Djemba, Utaka eller Traoré, men som bør huskes.

Brugerne skrev:

Jande05

Fedt at læse om øjeblikke fra "De Gamle Dage", og fornemme hvor lang og stolt en historie, vores alle sammens OB er baseret på - Og ikke bare en overbygnings/fusionsklub, eller en klub som en tilfældig rigmand faldt over og nu leger med, som var det hans eget managerspil.... Hold traditionerne i hævd, og byg videre på det fundament vi har i Ådalen. Der bliver færre og færre traditionsklubber i moderne fodbold. Jeg er stolt af at Odense repræsenteres af én af dem - den bedste af dem ;) Kom så de Striw'd!

Onkel Riffel
Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv, Jande. Disse her "Øjeblikket"-artikler er fremragende læsning. Nu mangler vi bare en "Hall of Fame" i ådalen. Jeg nominerer Høghen og Ricardo til de to første bronzebuster.

torben-
Ja, jeg husker dem allesammen og netop i de år blev jeg OB'er og har været det lige siden! Heller ikke efter at jeg flyttede til Sjælland i 1969 har der været tvivl i mit stribede sind!
Jeg husker 2. pladsen i '51 meget tydeligt - - Meget flot, og vi var stolte alle tilhængerne - men ærligt talt: Blev der uddelt sølvmedaljer dengang? I 50'erne og 60'erne var der go' lir i hele byen
som var delt op nærmest 50/50 mellem nierne (de rø'e) og de strivrede.
Der var rigtigt mange på Stadion til lokalopgørerne - dengang var der kun EN tribune og kun i midtersektionen var der siddepladser... I tribunens sider og på hele resten af stadion var det ståpladser hvor man "kom" hinanden ved. Men klædte sig ikke i klubfarver dengang - men man fik enten wet stribet eller et rødt flag ved indgangen som man kunne vifte med. Der var LIR af største dimesoner - tilskuere var kravlet op i lysmasterne i hjørnerne og enkelte helt op på tribunens tag og det var der ingen der sagde noget til... På altanerne i husene på Stadion Alle var der pakket - men de talte jo ikke med i tilskuerstatistikken, som til kampe mellem B1909 og OB var mellem 20000 og 25000 tilskuere... JO vi kunne allerede dengang...

torben-
Jeg er enig med den forrige kommentator, at Ricardo og Høgh'en fortjener deres buster sat op i en eventuel Hall of OB-fame - men der er bestemt flere af datidens spillere som man heller ikke kan komme udenom (f.eks. Jørgen Leschly Sørensen) Jeg kunne nævne mange flere, og føler trang til at nævne bl.a. Poul Christensen, som også ses på billedet. Han var en ren legende og blev kaldt "jernmanden" - Han kunne simpelthen løbe "solen sort" og var her og der og allevegne - men han scorede sjældent for han var jo "højre halfback" som det hed dengang - og forsvarsspillere kom sjælden så højt op på banen, at det blev til scoringer!
Han var en fremragende sportsmand, også i andre sportsgrene, og jeg husker en dengang meget omtalt søndag, som for Poul Christensen forløb således: Kl. 10 formiddag spillede han tennis på OB's baner i Munke Mose og vandt provinsmesterskabet i herresingle. Kl. 13.15 spillede han på Stadion mod AGF (tror jeg det var) og var manden bag OB's sejr på 3-0 idet han både forhindrede et par scoringer og var målscorer til 2-0 for en gangs skyld. Gunnar NU Hansen var på stadion og ville have et interview med Poul efter kampen men det fik han ikke, for Poul sad allerede i en taxa hvor han klædte om under kørslen til badmintontøj, for han spillede også for OBK i eliteturneringen i badminton imod Triton Aalborg samme dag kl. 15.30 - han vandt selvfølgelig begge sine kampe.
Det var den dag, hvor Poul Christensen fik tilnavnet "jernmanden"....

Hermed en opfordring til OBs skribenter om at få lavet et interview med Torben. Den mand er jo fyldt med gode historier

abc
Svend Hugger har faktisk været min træner, da jeg startede som pusling i 50'erne!
Mvh abc

Onkel Riffel
Hermed en opfordring til OBs skribenter om at få lavet et interview med Torben. Den mand er jo fyldt med gode historier

abc
Svend Hugger har faktisk været min træner, da jeg startede som pusling i 50'erne!
Mvh abc


Skrevet af Morten Oestermann