Sammen for klubben.
For byen. For altid

Parma

OB i Europa |1995 |

Kvartfinalen i UEFA Cuppen. Tyg lige over den. Går du nogensinde og tror, at OB og dansk fodbold har langt til toppen i europæisk fodbold, så mind dig selv om sæsonen 1994/95, hvor OB stod i – skriver det lige igen - kvartfinalen i UEFA Cuppen. Parma var dengang et verdensklassemandskab med megastjerner som Gianfranco Zola, Dino Baggio, Luca Bucci, Fernando Couto, Roberto Sensini og Faustino Asprilla. Et supermandskab, som blev budt op til dans af Høgh, Hemmingsen, Nedergaard, Bisgaard og co. Ser man på de øvrige hold i kvartfinalen, får man endnu et vidnesbyrd om, hvilke luftlag, Striberne havde bevæget sig op i: Juventus, Frankfurt, Lazio, Dortmund, Leverkusen og Nantes. Nantes som i øvrigt blev franske mestre i 1995, og Dortmund som blev tyske mestre 1994/95 og 1995/96, og vandt Champions League 1996/97.

Efter de berømte kampe mod Real Madrid, hvor kongeklubben måtte lægge sig, var stemningen naturligvis euforisk i Odense. OB dominerede på landsholdet, hvor den tidligere OB-træner Richard Møller Nielsen var træner. OB’s afrikanske angrebses, Alphonse Tchami, blev i vinterpausen solgt til argentinske Boca Juniors. Det argentinske tophold havde Parmalat som sponsor – det samme havde Parma. Rygterne svirrede om en sammensværgelse. Var Parma bange for Tchami?

Den første kamp blev spillet i Italien. Hele 1000 stribede fans tog turen til skinkebyen og så kampen ende 1-0 til hjemmeholdet. Målet blev scoret efter et straffespark begået af Steen Nedergaard. Lars Høgh var magisk i målet og plukkede 4 store Parma-chancer, så det italienske mandskab og træner Nevio Scala måtte slå øjnene op, og ærgre sig over Høghens fremskredne alder. Ellers kunne målmandslegenden måske have blafret med vingerne i Serie A.

Til returkampen var Odense Stadion midlertidigt blevet udbygget, så rammerne var perfekte. Kampen blev en tæt affære foran de mange mennesker. OB fik chancen for at bringe sig foran, da Michael Hemmingsen kom alene igennem med målmand Lucca Bucci. Desværre havde forsvarsgeneralen ikke sine styrker i offensiven, og chancen blev brændt. Opgøret endte 0-0. Så tæt på, og så alligevel ikke. Kvartfinalen blev endestationen for det europæiske eventyr.

Parma endte med at vinde UEFA Cuppen det år, da holdet slog Juventus i finalen. Det må sætte OB’s præstation i relief, at holdet spillede lige op med de senere vindere af turneringen.

Blandt godtfolk på gaden i Odense var der enighed om, at OB ligeså godt kunne have vundet og kvalificeret sig til semifinalen. Halvdelen af OB-mandskabet spillede på landsholdet og Lars Høgh var i sit livs form. Man kan næsten få kuldegysninger, når man tænker på, hvad det kunne være blevet til det år...


Skrevet af Morten Oestermann