Sammen for klubben.
For byen. For altid

Richard Møller Nielsen

Trænerne |1975 |
Richard Møller Nielsen i 1977 Richard Møller Nielsen som træner for OB i 1979 Richard Møller Nielsen i 1978 Richard Møller Nielsen som træner for det OB-hold der rykkede op i landets bedste række i 1968. Richard Møller Nielsen i 1958

OB har vundet tre mesterskaber. De to af dem med Richard Møller Nielsen ved roret. På papiret er Træneren, som han stadig kaldes visse steder i Ådalen, altså den mest succesrige træner, OB endnu har haft. Om han også var den bedste, er op til gisninger, gætterier og lige præcis den type fodboldsnak, som gør sporten levende. Men at manden, som også vandt EM92 med Danmark, var en fantastisk træner, er det svært at løbe fra. Et faktum, der understreges af, at Richard Møller Nielsen i 1992 blev kåret som verdens bedste træner – samme år som Ebbe Skovdahl fra Brøndby løb med titlen som årets træner i Danmark.

Richard Møller Nielsens indstilling til fodbolden får nærmest et mytisk tilsnit, når man får historier fortalt fra folk, som har oplevet den. Møller Nielsen var kompromisløs som forsvarsspiller - en spiller, som modstanderne slog sig på. Det oplevede den danske verdensstjerne, Harald Nielsen, da han mødte fynboen i en kamp op til OL i 1960. Nielsen var decideret chokeret.

Tommy Troelsen, som også gjorde sig på landsholdet, meldte ligefrem afbud fra en kamp for ikke at løbe ind i Møller Nielsen. Hovedpersonen selv var iskold: ”Man må ikke røre ved dem”. I samme stil kunne træner Kaj Hansen fortælle om forsvarsspillerens ekstreme ivrighed og jernhårde indstilling til træning. Det fortælles, at Richard Møller Nielsen ofte stillede sig midt i målet, og gav sin træner ordren ”fyr løs!”. Herefter headede Møller Nielsen bolden væk, om det så var smattet efterårsvejr, og bolden var tung.

Verdens bedste træner 1992 kom til OB via noget så utraditionelt som en jobannonce, som OB indrykkede i Fyens Stiftstidende d. 8. oktober 1963. Han var dengang Serie 2-træner i Brobyværk. Møller Nielsen havde måttet stoppe sin karriere i en alt for tidlig alder pga. et ødelagt korsbånd. OB rodede rundt i 2.division i skyggen af B1909 og B1913.

Richard Møller Nielsen fik dog snart sat sit aftryk, og i 1966 rykkede OB tilbage i første division. I 1967 fik Esbjerg dog glæde af fynboen, og OB røg i 1968 tilbage i 2.division. Esbjerg tog sølv.

I 1975 lå OB stadig i 2.division, da Richard Møller Nielsen vendte tilbage til klubben. Trænerens anden periode i klubben skulle blive skelsættende – intet mindre. Og med ukuelig vindermentalitet blev han kulturbærer i OB og katapulterede klubben mod stjernerne. Richard Møller Nielsen indførte en markant hårdere træningskultur, og der blev støbt et stenhårdt, stribet kollektiv ud af materialet i Ådalen.

Resultaterne udeblev ikke. OB rykkede med Møller Nielsen ved roret med ét tilbage i 1.division. Første sæson tilbage i landets bedste række blev til en flot 5.-plads som oprykker. Og så. 1977. Mesterskabet. En eksplosiv opstigning til tinderne i dansk fodbold. OB-spillerne var i så god fysisk form, at det overrumplede modstanderne og sled dem ned. Det var der ingen, der havde regnet med, da klubben spillede i 2.division to år tidligere. OB spillede 30 kampe, vandt 19, spillede ni uafgjorte og tabte kun to.

De næste år gik med mere jævne resultater, afbrudt af bronzemedaljer i 1980. Og så. 1982. Nyt mesterskab. I modsætning til 1977, skulle 1982 blive en uhyre tæt affære, hvor afgørelsen først faldt i sidste spillerunde. Ja, faktisk helt i de sidste sekunder. Førerholdet AGF skulle blot vinde over B93, som intet havde at spille for. OB skulle vinde over B1901.

Første del af planen gik strygende, og OB vandt hele 5-1 på hjemmebanen i Bolbro. AGF’s kamp blev med intens spænding. Og desværre. AGF fører spinkelt, mens begge kampe lakker mod enden. AGF er sekunder fra mesterskabet. Men. Mens der spilles i Odense lyder et brøl: B93 har udlignet! Der fløjtes af! OB er mestre i sæsonens allersidste sekunder og på det alleryderste mandat! Allerede inden kampen fløjtes af i Odense, vælter fans ind over banen, og spillere og ledere omfavner hinanden og lader følelserne få frit løb.

OB var dansk mester for anden gang, igen med Richard Møller Nielsen som træner. Året efter vandt OB pokalturneringen og fuldførte The Double. Kun otte år efter, Richard Møller Nielsen overtog OB i 2.division.


Skrevet af Morten Oestermann