Sammen for klubben.
For byen. For altid

Tragedien om Svend Børge Rasmussen

OB i sort/hvid |1944 |
(Foto: Odense Stadsarkiv)

OB’s lange historie er dramatisk på mange måder, og her i jubilæumsåret 2012 ser vi tilbage på hele historien og den bagage, der gør OB til den klub, OB er i dag. Det er naturligvis inden for kridtstregerne, men det er også menneskerskæbner, som fylder og huskes.

Få er så dramatiske og tragiske som historien om den 24-årige OB-back, Svend Børge Rasmussen, som var kendt og afholdt i Odense for sine optrædener for OB, og som ansat i Odense Politi mens Anden Verdensrkrig rasede, og Danmark var besat.

Fodbolden er under krigen bl.a. ramt af brændstofmangel, og Danmarksturneringen bliver afløst af en såkaldt ”Krigsturnering”, hvor holdene inddeles i kredse. I 1943 vinder OB 12-1 over Vejle, et lille lys i en mørk hverdag for indbyggerne i Odense. Et år senere rammes OB og Odense til gengæld af en tragedie, og krigens gru presser sig for alvor på.

Tirsdag den 19. september 1944 overfalder de tyske tropper politiet over hele landet, i det, de kalder Operation Möwe. Baggrunden er, at politiet ikke vil overvåge danske virksomheder som værn mod den tiltagende antityske sabotage.

Lidt før kl. 11 blæser luftværnssirenerne til alarm i Odense, og 250 tyske soldater marcherer syngende op ad Vestergade og ind på Flakhaven foran rådhuset, der rummer byens politistation.

Med ét åbner tyskerne ild mod rådhuset, hvor Svend Børge Rasmussen holder vagt ved indgangen. Han styrter til jorden, dræbt af et skud i tindingen. Sådan er en landsdækkende aktion i gang over hele landet, og i Odense stormer tyskerne politikontorerne på Filosofgangen og i Dansestræde, samt Domhuset.

De 70 politimænd, som har vagt i Odense den skæbnesvangre formiddag, bliver alle anholdt af tyskerne og sendt til koncentrationslejren Buchenwald – transporteret i kreaturvogne. En skæbne, som skulle koste mange af dem livet.

Det er en skæbne, Svend Børge Rasmussen ikke skal opleve - at rådne op i Buchenwald. Flere tusinde mennesker følger Svend Børge Rasmussen til graven efter en smuk begravelse i en stuvende fuld kirke i Odense. Folk må vente udenfor pga. pladsmangel, og kan først slutte sig til følget, da kisten bliver båret ud af kirken, bl.a. båret af flere OB-spillere og repræsentanter for Odense Byråd.


Skrevet af Morten Oestermann