Sammen for klubben.
For byen. For altid

Turen til Israel

OB i sort/hvid |1976 |
Richard Møller Nielsen i 1978

I februar 1976 tog OB på togt til Israel. Holdet, med forholdsvis nytilkomne Richard Møller Nielsen, var netop rykket op i 1. division, og en tur i varmen skulle gøre godt. Poul Høgh var skribent og fortæller levende fra turen.

24. februar
”Afrejse Kastrup med en times forsinkelse. Kort efter starten oplyste kaptajnen, at vejret i Tel Aviv ”er varmt, 20 grader og solrigt”, for et kvarter før landingen at korrigere dette til, at det ”er cirka 12 grader, overskyet, og det regner”.

25. februar
Let træning kl. 9.00, hvorunder vi så solen for første gang. Efter frokost hvilte vi os og var derefter klar til at tage af sted til den første kamp. Undervejs skiftede vejret igen, således at vi kom til at spille i kraftigt regnvejr. Det forhindrede os ikke i at vinde 3-1. Allan Hansen scorede i det 40. minut på en vidunderlig helflugter i øverste hjørne. I midten af 2. halvleg udlignede modstanderne Hapoel. Efter 35 minutter scorede Allan Hansen igen, og kort før tid gjorde Johnny Andersen det til 3-1. Et flot resultat, når man ved, at Hapoel er midt i sæsonen i den israelske 1. division, og at spillerne er halvtidsprofessionelle (hver spiller får 2.200-4.000 om måneden). Efter kampen kørte vi i bus til spisning hos Petah Tikvas borgmester.

26. februar
Dagen blev brugt på sightseeing, Det Døde Hav og at ride på kameler i ørkenen.

28. februar
Træning kl. 9 som sædvanlig. Kl. 13 kom en bus og kørte os til Bloomfield Stadion, hvor vi så 1.divisionsopgøret mellem Maccabi Tel Aviv og Shimshon. Tel Aviv vandt 2-0 og det var en barsk affære. Grove frispark og hævnakt efter hævnakt. 7 af vores spillede valgte i stedet af tage i kibbutz.

1. marts
Formiddagstræning aflyst pga. regnvejr. Sunny Israel – ha… I stedet et langt og grundigt taktikmøde. Kl. 12 blev vi hentet for at køre til Jerusalem og vores sidste kamp. Modstanderen var Beitar Jerusalem, der lå nummer to i første division. Igen ydede vort hold en stor præstation og vandt 1-0. Per Bartram scorede på hovedstød et kvarter før tid. Derudover havde vi tre skud på træværket.

I bussen på vej til den middag, Hapoel havde arrangeret for os, klang vort hjemlands vemodige sange med ekstra kraft med Richard som forsanger.

2. marts
Richard, der vækkede os alle kl. 7 om morgenen, afsagde ved disse lejligheder selvgjorte digte. Sidste dag havde det følgende ordlyd:

”Spiritus er det halve liv,
kærlighed det hele,
når vi i aften er hos vor viv,
så får vi begge dele.”

Og så kom solen.


Skrevet af Morten Oestermann