Sammen for klubben.
For byen. For altid

De Største Striber

Èt af de store og involverende tiltag i OB's jubilæumsår 2012 var De Største Striber – OB All Stars. Et fodboldhold bestående af 11 spillere og én træner, som har det tilfælles, at de alle sammen har spillet i OB eller været træner for OB’s førstehold på ét eller andet tidspunkt i klubbens lange historie.

At få holdet på plads var en stor og svær opgave. For i en klub med 125 års historie har rigtig mange spillere trukket striberne over hovedet – lige fra Laurits Hansen, som scorede OB’s første mål i 1894, til Daniel Høegh, som scorede et af de sidste OB-mål i 2012.

Den nemmeste løsning ville have været at et panel bestemte holdet fra målmand til træner. Men vi mente det var op til OB’s fans i sidste ende at bestemme, hvem det var, der skulle være en del af De Største Striber. Derfor var det fans og Club OB-brugere der gennem afstemninger skulle finde de 11 spillere og én træner. Det gav heldigvis anledning til debat. Det er debatten, fodboldsnakken og kærligheden til spillet, som holder sporten i live.

Vi har været i gamle klubblade, magasiner og avisartikler og har talt med OB’ere, som har været i klubben gennem rigtig mange år, for at finde ud af, hvem der mon kunne være kandidater til en plads på De Største Striber. Buddene blev sendt til et udvalg bestående af Leif Rasmussen, Fyens Stiftstidende, Uffe Pedersen, OB, Anders Rørtoft Madsen, OB, Peter Borberg, forfatter, og Jacob Lind, tidligere formand for OB’s fanklub. Udvalget skar til, og valgt de kandidater, OB-fans kunne stemme på – én spiller og én måned ad gangen.

Nu er De Største Striber så på plads. Om det er det rigtige hold, vil altid være en svær og meget personlig sag, men det har været en fornøjelse at opleve hvordan debatten har floreret og OB-historien på den måde er blevet bragt til live. Vi håber, debatten fortsætter, for selvom jubilæumsåret er ovre, lever OB-historien stadig. Og så længe, den bliver sat i tale og debatteret, dør den aldrig.

Fakta om De Største Striber
Sådan valgte vi holdet: Et udvalg bestående af Leif Rasmussen (Fyens Stiftstidende), Uffe Pedersen (OB), Anders Rørtoft Madsen (OB), Peter Borberg (forfatter), Jacob Lind (tidligere formand for OB’s fanklub) udvalgte kandidaterne til hver måneds afstemning på baggrund af research foretaget af OB. Herefter var det op til OB-fans at afgøre, hvilken af kandidaterne skulle med på De Største Striber via afstemninger på www.ob125.dk. Den proces er nu slut.

DE STØRSTE STRIBER

Lars Høgh

Det kom ikke som nogen overraskelse, da Lars Høgh vandt afstemningen om målmandspladsen. 817 kampe for samme klub er rekord i dansk fodbold, og når man har været med i alle OB’s tre danske mesterskaber og vundet tre pokaltitler kunne det næsten ikke være anderledes. De Største Striber: Lars Høgh

Thomas Helveg
Så var der mere kamp om pladsen som højre back. I sidste ende blev det nuværende assistenttræner Thomas Helveg, som vandt i konkurrence med primært Steen Nedergaard. Meningerne var delte, men ét er sikkert – nemlig at begge i den grad er klubmennesker, og stadig er aktive i OB. De Største Striber: Thomas Helveg

Michael Hemmingsen
Den ene af to pladser i centerforsvaret gik til Michael Hemmingsen. 410 kampe for OB – mange med anførerbindet om armen – gjorde da også ”Generalen” til en oplagt kandidat efter en flot, flot karriere. De Største Striber: Michael Hemmingsen

Allan ”Skæg” Nielsen
Der blev også plads til Allan Nielsen – med tilnavnet ”Skæg” – på De Største Striber. Det blev i centerforsvaret, selvom ”Skæg” faktisk også kunne begå sig på midtbanen. To mesterskaber og en pokaltitel – den sidste som anfører - betød formentlig en del for valget af den teknisk velfunderede spiller. De Største Striber: Allan "Skæg" Nielsen

Chris Sørensen
Pladsen som venstre back tilfaldt Chris Sørensen. Den mangeårige anfører spillede over 300 kampe for OB, og hører til gruppen af OB’ere med allerflest kampe. At Sørensen spillede mange af kampene som anfører gennem én af klubbens bedste perioder nogensinde, betød sikkert meget. Således vandt OB sølv i 2009, 2010 og 2011, og Sørensen var med alle tre gange. De Største Striber: Chris Sørensen

Søren Berg
Pladsen på venstre midtbane gik til Søren Berg, som med sit evige arbejdsraseri og uortodokse spillestil spillede sig ind i hjerterne på mange fynboer, da han huserede i klubben i første halvdel af 00’erne. Det var aldrig finesserne, som prægede spillet, mens en energisk og aldrig svigtende indsats er altid populær.
De Største Striber: Søren Berg

Andrew Tembo
To zambiere fik plads på De Største Striber. Den ene var Andrew Tembo, som fik 284 kampe i stribet og dominerede på den centrale midtbane med en overlegen fysik og aldrig svigtende indsats. Tembo scorede 15 gange for striberne, og den mest berømte faldt i en legendarisk 4-3-sejr mod Brøndby i 2002. En perle, som de, der var til stede, stadig kan huske. Tembos følte langskud er den slags, fodbolddrømme laves af.
De Største Striber: Andrew Tembo

Allan Hansen
Det var svært at komme uden om manden med flest scoringer i OB-trøjen, og han var da også et sikkert valg. Alle tiders OB-topscorer debuterede i 1974 og stoppede først i OB i 1988. Dog med afstikkere til Tennis Borussia Berlin og Hamburger Sports Verein.
De Største Striber: Allan Hansen

Preben ”Tordenskjold” Knudsen
”Tordenskjold” fik også plads på De Største Striber. Ikke søhelten, men venstrewingen. ”Tordenskjold” var blot én af mange profiler i én af de bedste stribede generationer nogensinde i slutningen af 1970’erne og starten på 1980’erne - og fik den tvivlsomme ære at brænde OB’s eneste chance mod Liverpool i Europa Cup for Mesterhold på Odense Stadion i 1983. De Største Striber: Preben " Tordenskjold" Knudsen.

Jørgen Leschly Sørensen
Den ældste spiller på De Største Striber er samtidig ét af de største navne, fynsk fodbold har fostret. Leschly var med til at spille OB op i landets bedste række efter Anden Verdenskrig, spillede som professionel i Atalanta og AC Milan, kom på Europaholdet, vendte hjem til OB, fik karantæne, trænede holdet, gjorde comeback som OB-spiller og scorede mål på samlebånd. De Største Striber: Jørgen Leschly Sørensen

Mwape Miti
Zambiske Miti kunne næsten konkurrence med Lars Høgh med titlen som mest populære valg. Fra 1997 til 2005 bombede Miti 109 gange for OB, hvilket bringer ham op på tredjepladsen på stribernes evige topscorerliste. Miti var altid god for en gedigen arbejdsindsats, og forblev i klubben, da Superligaen blev byttet ud med Faxe Kondi Ligaen. Senere blomstrede Miti op og i sæsonen 2003/2004 kunne zambieren dele topscorerværdigheden i landets bedste række med angrebsmakkeren Steffen Højer.
De Største Striber: Mwape Miti

Træner: Richard Møller Nielsen
OB har vundet tre mesterskaber. De to af dem med Richard Møller Nielsen ved roret. På papiret er Træneren, som han stadig kaldes visse steder i Ådalen, altså den mest succesrige træner, OB endnu har haft. Endnu en plads, hvor der aldrig var tvivl om udfaldet. Mester med OB 1977 og 1982, pokalvinder 1983 – og i parentes europamester og verden bedste træner 1992. Richard Møller Nielsen skulle træne De Største Striber. Trænerlegenden tog OB fra 2. division til danmarksmesterskabet på to år, og gjorde klubben til en magtfaktor i dansk fodbold. De Største Striber: Richard Møller Nielsen